top of page
Scherm­afbeelding 2023-11-28 om 20.20.47.png

Morton's Neuron

VoetMorton1.jpg

Een Morton’s neuroom is een verdikking van de zenuw tussen de kopjes van de middenvoetbotjes. Morton's neuromen treden met name op tussen de 3e en 4e teen (80-90%) en in mindere mate tussen teen 2 en 3 (10-20%). De oorzaak is vaak te vinden in het doorzakken van de voorvoet waardoor het zenuwtje klem kan komen te zitten tussen de gewrichtskopjes. Vrouwen hebben vaker klachten van een Morton’s neuroom dan mannen.  

Klachten

Patiënten voelen een brandende pijn, tintelingen of een 'dood' gevoel tussen de 2 tenen waar de zenuw knel zit. Er kan een gevoel zijn of er een kiezeltje in de voorvoet zit. De pijn neemt toe bij het dragen van (knellende) schoenen en met lopen.
De diagnose wordt gesteld door middel van uitvragen van de klachten, het doen van lichamelijk onderzoek, sporadisch wordt eventueel ECHO of MRI-onderzoek gedaan.

Behandeling

De behandeling kan niet-operatief zijn (conservatieve behandeling) of operatief.

Conservatief:

Als sprake is van een Morton's neuroom kan een keer een lokale corticosteroidinjectie gegeven wordt, met de bedoeling dat de zwelling van de zenuw af zal nemen. (zie injectie) Ook kunnen schoenadviezen gegeven worden en eventueel steunzolen geadviseerd worden om de overmatige druk op de zenuw te verminderen.

Operatief:

Als deze maatregelen niet afdoende helpen, kan uw orthopedisch chirurg voorstellen een operatie te doen, waarbij het stukje zenuw waarin de verdikking zich bevindt uit de voet verwijderd wordt.

U wordt in dagbehandeling opgenomen en via een ruggenprik worden de benen tijdelijk verdoofd. Narcose is ook mogelijk.  De chirurg maakt een kleine snee aan de bovenzijde van de voet, waarbij de zenuwverdikking wordt opgezocht en verwijderd wordt. De ingreep duurt circa 15 minuten.

Nabehandeling

Dezelfde dag mag u naar huis met een drukverband om de voet. U mag al wel op de hiel of platte voet steunen. Na 2 dagen haalt u het verband van de voet en mag u voorzichtig op de voet gaan lopen. In het begin zult u nog wondpijn hebben. In de eerste week adviseren we het been regelmatig hoog te houden om zwelling tegen te gaan. 
De hechtingen in de wond lossen vanzelf op.

Risico's / complicaties

Zoals bij iedere operatie is er kans op een wondinfectie. Ook is er een kleine kans op het ontwikkelen van een trombosebeen. Daarom wordt geadviseerd snel na de operatie te starten met het oefenen van de kuitspieren door de voet op en neer te bewegen om trombose te voorkomen.
Na de ingreep kan zwelling in de voorvoet ontstaan en dit kan soms meerdere weken aanhouden.
Ook is er een kleine kans op recidief, wat betekend dat de klachten na verloop van tijd weer terugkomen.

bottom of page