top of page
Scherm­afbeelding 2023-11-28 om 20.20.47.png

Hielspoor (Fasciïtis plantaris)

Bij een hielspoor, ook wel fasciïtis plantaris genoemd, is er irritatie aanwezig van de peesplaat onder de voet bij de aanhechting aan het hielbeen. Deze irritatie zorgt voor beschadiging van de peesplaat waardoor er verslechtering van het bindweefsel ontstaat wat de pijn veroorzaakt.
Ten gevolge van deze aantasting van de peesplaat ontstaat er vaak een botaanwas ter plaatse van de aanhechting aan het hielbot. Deze botaangroei zelf veroorzaakt niet de pijn. Bij 25% van de bevolking is er botaangroei zonder dat er pijnklachten zijn.

​

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de peesplaat onder de voet. Dit zorgt voor beschadiging van de peesplaat. Risicofactoren zijn overgewicht, toegenomen belasting maar vaak ook een te korte kuitspier.

​

Klachten

Er is sprake van pijnklachten onder de hiel. Typisch is dat de pijn vaak hevig is bij het opstaan en het starten met lopen na een periode van rust. Na even te hebben gelopen wordt de pijn vaak iets minder, maar na een langere inspanning komt de pijn weer terug.

​

Stellen van de diagnose

Uw orthopedisch chirurg zal een analyse doen van uw looppatroon en de voet en enkel nakijken. Ook zal er gekeken worden naar de lengte van de achillespees en zullen andere oorzaken van hielpijn worden uitgesloten. Ter plaatse van de aanhechting van de peesplaat onder de voet aan het hielbot is lokale drukpijn aanwezig. Een röntgenfoto draagt in principe niet bij aan het stellen van de diagnose.

​

Behandeling

In principe is fasciitis plantaris een aandoening die vanzelf over gaat. Gemiddeld kan dit tot 12-18 maanden duren.
Eerst zal er gestart worden met een steunzool en/of zachte hakverhoging. Tevens is het belangrijk dat u zachte goed ondersteunende schoenen gebruikt (bijvoorbeeld hardloopschoenen) en de belasting van de voet probeert te verminderen. Zeer belangrijk voor het herstel zijn specifieke, excentrische rekoefeningen. Indien deze combinatie van behandelingen wordt gebruikt zal 80% van de patiënten na 1 jaar klachtenvrij zijn.
Soms worden er injecties gegeven ter hoogte van het hielbot. Het nadeel hiervan is dat het effect maar van korte duur is en dat er bij meerdere injecties een verhoogde kans is op een scheur van de peesplaat. Derhalve wordt deze behandeling in het Alrijne in het algemeen niet gebruikt.
Bij hardnekkige klachten met hevige pijnklachten die niet verbeteren op bovengenoemde behandeling kan soms gekozen worden om met een tijdelijk onderbeensgips de pees volledig rust te geven.

​

Indien er sprake is van chronische klachten zonder enige verbetering op intensieve behandeling en er sprake is van een duidelijke verkorting van de kuitspier kan in zeldzame gevallen besloten worden om de kuitspier te verlengen met een klein sneetje onder de knieholte.

bottom of page