top of page
Scherm­afbeelding 2023-11-28 om 20.20.47.png

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten ontstaan vaak geleidelijk en kunnen in enkele maanden verergeren. 
In het begin in er voornamelijk pijn na intensieve inspanning. Langzaam kan dit verergeren tot pijn gedurende dagelijkse activiteiten. 
In sommige ernstige gevallen kan de pijn continue aanwezig zijn in rust.

De achillespees wordt gevormd door de 2 kuitspieren. De soleus spier en de gastrocnemius spier komen samen als achillespees en deze zit vast aan de achterzijde van het hielbeen. 
De achillespees is belangrijk voor lopen, hardlopen en springen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen.

 

AchillTendinose2.jpg

Klachten

Klachten ontwikkelen zich vaak langzaam. De pijn wordt in het begin voornamelijk gevoelt als ochtendstijfheid en pijn na inspanning. In ernstige gevallen kan de pijn continu aanwezig zijn. De pijn kan aanwezig zijn ter hoogte van het hielbot waar de achillespees aanhecht aan het bot (dit wordt insertie-tendinopathie genoemd) of 5 tot 7 cm boven de aanhechting van de achillespees aan het hielbot (dit wordt midportion tendinopathie genoemd).

Oorzaken

De oorzaak van de pijn van de achillespees komt voornamelijk door overbelasting van de pees. Dit kan door verschillende factoren ontstaan waaronder een verkorte kuitspier, verkeerde trainingsopbouw of overgewicht. Hierdoor ontstaan kleine beschadigingen van de achillespees. Het genezingsproces dat daarop volgt veroorzaakt littekenvorming en zwelling. Peesweefsel is niet zo goed doorbloed waardoor het herstel lang kan duren.

Stellen van de diagnose

De diagnose wordt gesteld op de anamnese en het lichamelijk onderzoek. Vaak is er een pijnlijke zwelling enkele centimeters boven de aanhechting of ter hoogte van de aanhechting van de achillespees. De lengte van uw achillespees zal worden gecontroleerd. Het röntgenonderzoek levert vaak weinig informatie op. Wel worden er bij de insertie-tendinopathie vaak verkalkingen gezien als reactie op het genezingsproces van de achillespees.
Echografie en MRI onderzoek is meestal niet nodig. In sommige gevallen kan dit wel gebruikt worden om het aangetaste weefsel aan te tonen.

Behandeling

Factoren die overbelasting van de achillespees veroorzaken dienen behandeld te worden. Te denken valt aan verminderen van belasting door het nemen van rust, het aanpassen van het sportschema, optimalisatie van de voetstand met aanpassing of verandering van het schoeisel of door een steunzool of hakverhoging.
Tevens is er wetenschappelijk bewijs dat er baat is bij specifieke rekoefeningen, zogenaamde “excentrische rekoefeningen”.
Indien bovengenoemde aanpassingen worden gedaan is er kans van rond de 90% dat de klachten uiteindelijk overgaan.

Wat betreft injecties: in geen geval corticosteroïden in de pees spuiten. Ooit heeft een bekende Nederlandse duurloper hierdoor zijn carrière moeten stoppen.

Operatie

Pas als alle maatregelen niet blijken te helpen, valt een operatie te overwegen. Enige terughoudendheid is belangrijk aangezien er een grote kans is dat de klachten met de niet operatieve behandeling zullen verbeteren en omdat een operatie niet altijd succesvol zal zijn.

Er bestaan verschillende technieken die gebruikt kunnen worden. Of een operatie zinvol kan zijn en met welke techniek (of combinatie van techniek) hangt erg af van de oorzaak en type van de achillespeesklacht.
Er kan gekozen worden om de pees in de lengterichting te openen en het littekenweefsel weg te nemen. Het is nog niet geheel duidelijk waarom dit succesvol kan zijn, maar waarschijnlijk heeft dit met hernieuwde doorbloeding van de pees te maken.
Ook kan er door middel van een sneetje net onder de knieholte de gastrocnemius spier (een van de twee spieren van de achillespees) worden verlengt. Hierdoor wordt de verkorting van de achillespees opgeheven.
Bij ernstige beschadiging van de achillespees wordt er een andere pees gebruikt om de achillespees te reconstrueren en te versterken. Dit is de buiger van de grote teen die dicht in de buurt loopt van de achillespees. Na deze operatie is het nog wel mogelijk om de grote teen te buigen doordat deze nog verbindingen heeft met de buiger van de andere tenen.

Nabehandeling / Revalidatie

Het herstel na een operatie aan de achillespees duurt lang en kan zelfs een jaar in beslag nemen. Hoelang het herstel zal duren hangt af van de type operatie en mate van beschadiging van de achillespees. In sommige gevallen zal er gips nodig zijn na de operatie. In ieder geval is intensieve fysiotherapie belangrijk voor een goed herstel.

bottom of page